Oro för bränslepriser efter rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha nått historiska pristoppar tidigare i veckan sjönk priserna på diesel och bensin under fredagen. Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, tror att toppen snart kan vara nådd men säger att utvecklingen påverkas av flera faktorer.

De senaste veckorna har drivmedelspriserna ökat och i veckan nåddes rekordhöga nivåer. Under fredagen sänkte ledande drivmedelskedjor priserna på diesel och bensin för andra dagen i rad.

Det är många faktorer som påverkar bränslepriserna. Bland annat hur stark eller svag svenska kronan är mot amerikanska dollarn, hur stark oljemarknaden är mellan efterfrågan och utbud och hur mycket växtbaserat material som blandas in i bränslet, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

”Vänta till kvällen”

En som påverkas av bensinpriserna är Enis Corovic som driver taxiverksamhet med 14 bilar.

Varje gång jag kör förbi en bensinstation så tittar jag på priset och undrar hur mycket det har gått upp. Man tar en dag i taget. Jag brukar säga till chaufförerna att inte tanka i dag utan att de ska vänta till kvällen då det kan ha blivit några ören billigare, säger Enis Corovic.

I klippet: Hör länsbor om bensinpriserna och hur utvecklingen kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.