Oroligheterna märks inte av på Gottsundaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder, stenkastningar och skottavlossningar är något som drabbat Gottsunda och Valsätra under den senaste tiden. På Gottsundaskolan arbetar man regelbundet för att försöka nå ut till elever som kan fara illa eller känna sig oroliga.

Rektorn på Gottsundaskolan, Elisabeth Viksten Eriksson, berättar att oroligheterna i Gottsunda inte är något som märkts av i skolan under hösten. Men det finns så klart elever som befinner sig i närheten när händelser har inträffat i området.

– Vi arbetar med hur man beter sig mot varandra. Under andra perioder kan vi ha märkt att det varit oroligt, men det är det inte just nu, säger hon.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

LÄS MER: Så arbetar socialtjänsten efter oroligheterna

Arbete för trygghet

För skolans räkning berättar rektorn att man har koll på om elever mår dåligt eller om det skulle verka oroligt. Det är av vikt att arbeta med eleverna på individnivå och att skolan ska kännas som en trygg plats.

Det finns ett elevhälsoteam som består av en kurator, skolpsykolog och skolsköterska. Utöver det finns det en speciallärare för varje årskurs. Elevhälsoteamets uppgift är att arbeta tillsammans om elever riskerar att fara illa eller känner sig oroliga.

– Vi använder oss av riktade insatser när vi märker att elever mår dåligt, säger hon.

”Det finns en stolthet”

Gottsundaskolan har ett brett kontaktnät i området. Om det kommer till skolans kännedom att en elev är inblandad i en händelse undersöks det närmare. På skolan pratar man om moral, etik, ansvar och rättigheter.

LÄS MER: Oroligheterna kan ha startat efter narkotikatillslag

Pratar ni något med eleverna om den bild som sprids om Gottsunda?

– Ja det gör vi ibland, men det är ingenting vi gör systematiskt, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Hon berättar vidare att eleverna inte alltid känner igen sig i det som skrivs av medier om området, utan att det också finns en stolthet i Gottsunda.

-  Vi skäms inte över Gottsunda, vi är stolta över området och skolan. Självklart finns det problem men det är ingenting vi märkt av i skolan under den här hösten, säger hon.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet