– Vi har ett stort förtroende för myndigheternas expertgranskning, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammars kommun. Foto: SVT

Efter beskedet: Trygg trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommunalråd känner sig trygg med Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning att kärnkraften kan förvaras säkert vid Forsmarks kärnkraftverk. – Om de säger att det är säkert så känns det säkert för mig. Men vi får se om det håller hela vägen, säger Jacob Spangenberg (C).

Efter fem år där ett 80-tal personer granskat ansökan från Svensk Kärnbränslehantering (SKB) om att få slutförvara använt kärnbränsle i Forsmark kom i dag Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) med sitt svar.

– Vi gör en sammanvägd bedömning där vi ser att SKB har möjlighet att uppföra de här anläggningarna och att de kommer att kunna fylla de hårda strålsäkerhetskrav som vi har i vår lagstiftning och att det kommer att vara långsiktigt säkert, säger Ansi Gerhardsson, chef för slutförvarsenheten på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Slutförvaret i Östhammar

Trygg trots kritik

Det är ett steg på vägen till att SKB ska ansvara för en anläggning där det använda kärnbränslet ska förvaras i kopparkapslar. Det har tidigare kommit kritik från olika remissinstanser som menar att det är osäkert om kapslarna är tillräckligt motståndskraftiga. Men kommunalrådet i Östhammar känner sig trygg med SSM:s bedömning.

– Vi har ett stort förtroende för myndigheternas expertgranskning. Om de säger att det är säkert så känns det säkert för mig. Men vi får se om det håller hela vägen, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammars kommun.

Regeringen har sista ordet

Än är det flera steg kvar innan det hela är klart. Mark- och miljödomstolen ska göra en prövning och tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten ska de yttra sig till regeringen. Sedan är det upp till regeringen att fatta ett beslut. 

– Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort en noggrann granskning under fem år, att de vänt på alla stenar är bra. Nu ser vi fram emot att Mark- och miljödomstolen fortsätter sin prövning, säger Christopher Eckerberg, vd på SKB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet