Foto: SVT

Blocköverskridande majoritet vill ta makten i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

I Östhammar kommun har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ingått i ett valstrategiskt samarbete för att bilda en majoritet och försöka få styra i kommunen.

Inför tisdagens kommunfullmäktige så har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet beslutat att ingå i ett valstrategiskt samarbete. Det vill säga att de tillsammans går ihop för att bilda en majoritet, trots att de inte delar åsikter i flera frågor.

– Det kommer vara en teknisk samverkan. Då blir vi 25 mandat och är en majoritet. Vi har diskuterat platser, program och gjort en överenskommelse och hur vi kommer att arbeta framåt, säger Margareta Widén Berggren, som är vice-ordförande i kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna är andra största parti

Sverigedemokraterna fick ökat mandat efter valet, och gick om Centerparitet i rollen som att vara kommunens andra största parti. Men C, S och V öppnar inga dörrar för dem, istället vill man forma en majoritet så att de inte ska få en vågmästarroll.

Vad tycker väljarna som röstat på Centerpartiet om att ni samarbetar med Vänsterpartiet?

– Jag vill betona att det är en valteknisk samverkan för att skapa en stabil majoritet. Vi vill inte har Sverigedemokraterna i en vågmästarroll, och så tror jag att våra centerväljare också känner. Det här är ett sätt som löser det problemet, säger  Jacob Spangenberg (C), som är kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer