Foto: SVT

Stolbråk mellan C och SD

Publicerad

Sverigedemokraterna har gått framåt i Uppsala län efter valet och får nu fler stolar att fylla upp. Så är det till exempel i Östhammar. Men under året har det varit mestadels tomt på de fem SD-platserna i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) är kritisk.

– Det är dåligt av Sverigedemokraterna, speciellt ur demokratiperspektiv. Man har struntat i väljarnas förtroende genom att inte vara närvarande säger Jacob Spangenberg (C).

Och han är inne på att den bristande närvaron stänker på alla politiker, menar Jacob Spangenberg.

– Det är bedrövligt det här, och det stärker inte förtroendet för politiker precis.

Mestadels SD-tomt på mötena

Mest tomt, så skulle man kunna beskriva SD:s närvaro på kommunfullmäktigemötena i Östhammar i år. Inte på något möte har det varit mer än en av fem närvarande, och vid mötet i mars var det helt tomt.

Nästa mandatperiod har partiet åtta stolar i kommunfullmäktige, men hur det ska gå att besätta dem, med tanke på hur det har sett ut 2018, är inget som oroar regionrådet Simon Alm (SD).

– I Östhammar har vi åtta platser och då får vi också fyra ersättare. Vi har en lista med 14 personer, så den matematiken går ihop. Och det är märkligt att politikerna i Östhammar inte kan förstå det, säger Simon Alm

Så Östhammarsborna kommer att få se SD-ledamöter på stolarna i höst?

– Någon kommer säkert att vara sjuk någon gång, men då kommer ersättare att gå in. Det kommer att var fulltaligt i röststyrka från Sverigedemokraterna i Östhammar.

Men Jacob Spangenberg är skeptisk:

– Ingen är gladare än jag än om han har rätt, men jag tror dessvärre inte att han har det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östhammar

Mer i ämnet