För att renovera tornen och glasverandan på societetshuset Källör, vill bygdegårdsföreningen ta in professionell hjälp. Foto: SVT

Miljonlån för renovering av Källörs torn och glasveranda

Publicerad

För att komma vidare med fasadrenoveringen av societetshuset Källör i Östhammar, hoppas nu bygdegårdsföreningen att kommunen går in som borgenär för ett lån. Man vill nämligen ta in professionell hjälp.

Sedan flera år tillbaka arbetar Östhammars bygdegårdsförening ideellt med att återställa societetshuset Källör vid Östhammarsfjärdens strand. Medlemmar i föreningen träffas varje söndag och återställer huset bit för bit. Men för att klara de höga tornen och glasverandan vill man ta in professionell hjälp. Föreningen vill därför låna en miljon och hoppas att husets ägare, Östhammars kommun, går in som borgenär – något som UNT var först med att rapportera om.

– Det här är viktigt för oss. Vi behöver färdigställa renoveringen, men behöver också professionella resurser, säger föreningens ordförande Erik Walldén.

Han berättar att det drygt 130 år gamla huset hyrs ut flitigt för fester, konserter och sammankomster av olika slag. Societetshuset har också två fasta hyresgäster.

Renoveringen ska påbörjas snarast

Enligt uppgift i UNT föreslås kommunstyrelsen ta beslut om att gå i borgen för lånet. Därefter hoppas föreningen att arbetet ska komma i gång snarast.

– Vi är angelägna om att få det här färdigt så fort som möjligt, säger Erik Walldén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östhammar

Mer i ämnet