Härfågeln har siktats i Gottsunda, Hågadalen och vid den gamla soldattorpet i Norby under helgen. Foto: Bo Söderström

Ovanlig fågelgäst siktad i Hågadalen

Uppdaterad
Publicerad

En ornitologisk raritet har visat sig i Uppsala i helgen – en härfågel. Fågeln har väckt uppståndelse och lockat ut många fågelintresserade.

Första gången fågeln siktades var i lördags, då den flög över gräsmattan hemma hos en fågelskådare i södra Gottsunda. Under söndagen hade härfågeln flyttat sig till Hågadalen.

– Jag var ute på morgonpromenad och hade ju hört talas om fågeln. Och plötsligt hörde jag den spela – ett väldigt speciellt ljud. Det var jätteroligt, säger Zandra Falck som bor i Norby.

Hon fick syn på fågeln i en asp och därefter drog den iväg bort mot det gamla soldattorpet i Norby.

Har varit utdöd

Enligt Artdatabanken har härfågeln fram tills nyligen räknats som utdöd i Sverige. Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands fågelskådare, menar att fågeln är ovanlig men att den har siktats i Uppland förut.

– Men den har setts mest på Gotland och Öland, där också enstaka par har häckat. Jag tror att det här är en ung hanne och när han inte hittar någon hona kommer han förmodligen att lämna Uppsala och bege sig till östra eller södra Europa, säger Jan Wärnbäck.

Vanligast är härfågeln i Medelhavsländerna och i Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.