Valborgsfirandet ställs in i Uppsala. Följ SVT Uppsalas alternativa bevakning – upplev sista april digitalt. Foto: SVT

Uppsalas ångestkram och finnen på ryggen

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Medan Lund vaknade till doften av hönsbajs mötte vi morgonen med frost i gräset och en älskad sol. En ”skitborg” ska också firas.

Daniel Legue

redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Uppsala

Det är ovanligt att man vinner på tipset eller blir stoppad av polisen. Men det kan trots allt hända. Att se Uppsala ångestkrama Valborg och fira sista april utan att fira det som sig bör är mer än ovanligt. Det är helt orimligt. Låt oss aldrig vara med om detta igen.

Om vi nu bortser från nattens minusgrader och det allt för kalla picknickvädret (det har vi varit med om tidigare) så handlar det traditionella firandet i Uppsala om allt det som Corona inte står för.  Vi ska vara många, nära och länge.

En kombination som inte låter sig göras i dessa tider.

Bortsopade är tankarna på en blöt forsränning, halvblöt sillunch och ännu blötare champagnegalopp. Och inte kan du värma dig vid någon kase heller.

Nä, en riktig skitborg är vad det handlar om.

Men det hindrar inte att även en sådan udda dag ska uppmärksammas.

Med reportrar på plats på de ställen som i vanliga fall brukar vara överbefolkade och slå ut allt vad mobiltäckning heter så måste självklart denna historiska dag uppmärksammas och bevakas. Sedan gör det absolut inget om det är för både första och sista gången.

Och likt en okänd djungel eller den där finnen på ryggen du aldrig kommer åt så blir man ju nyfiken. Hur ska detta sluta?

Vi fick idag se ett nytt Uppsala, det som i veckan bett folk stanna hemma och inte komma hit. Ett Uppsala som varken bjuder in eller upp. Och inte ens till.

Men det är som med gamla skjortor, hur veckade och märkligt mönstrade de än är så har de något.

Och att Uppsala har det vet vi sedan gammalt.

Vi fick tidigare skriva en artikel om allt som var inställt och inte om allt som skulle hända.

Men vad gör det.

Det som väl händer är ju världsklass på sitt sätt.

Minimalborg, Karantänborg eller bara Skitborg. Kalla det vad ni vill men när Orphei Drängar bjuder på digital vårsång och Uppsalaborna ger sig ut på balkogerna för att vifta med studentmössorna i ensamhet men ändå tillsammans så blir hälsningen till våren än en gång så tydlig:

Välkommen hit, välkommen hem.

Så det här blev ju ganska ok. Men snälla, nästa år gör vi som vanligt. Men lite bättre.

Vårda våren nu vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.