Ovanligt många rum står tomma – SVT har besökt en studentkorridor i pandemin. Foto: Jasmin Lindberg

Lätt att få tag i studentbostad i Flogsta – trots rekordmånga nya studenter

Uppdaterad
Publicerad

Trots rekordmånga antagningar till Uppsala universitet minskar efterfrågan på studentbostäder. Hyresvärden Heimstaden i Flogsta har ett 20-tal lediga rum när vårterminen drar igång, vilket är mer än vanligt.

– Förra året samma tid hade vi inga vakanser, säger regionchefen Ann-Katrin Olsson.

Fler än någonsin vill studera vid Uppsala universitet – nästan 25 000 personer har antagits till vårterminen, visar statistik från Universitets- och högskolerådet. Det är en ökning med elva procent jämfört med förra året. Men enligt Ann-Katrin Olsson, regionchef på Heimstaden som hyr ut omkring 2 000 studentrum i Flogsta, går efterfrågan på bostäder i motsatt riktning.

– Vi har just nu knappt ett tiotal rum vakanta och från februari är det ett drygt tjugotal. Förra året samma tid hade vi inga vakanser. Vår bedömning är att det beror på pandemin, säger hon.

Inte helt tomma korridorer

Enligt Ann-Katrin Olsson handlar det dock inte om hela korridorer som står tomma, utan snarare enstaka rum. Hon menar att hyresbortfallet är så pass litet att det inte kommer få några konsekvenser för befintliga hyresgäster.

SVT har även varit i kontakt med Uppsala Bostadsförmedling som uppger att de inte sett någon avvikande trend för studentbostäder under pandemin jämfört med tidigare år.

Klippet: Kika in i en studentkorridor i Flogsta under coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet