Under pandemin har nationerna ställt in stora delar av sin verksamhet. Linnea Kjellberg, förste kurator och ordförande på Norrlands nation känner oro för verksamheten. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Norrlands nation: ”Till slut kan vi behöva stänga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Uppsalas 13 studentnationer har drabbats hårt av pandemin. Avbokade evenemang, stora inkomstförluster och nedskärning av anställda.

– Vi ska ju vara en trygg samlingsplats för studenter, men det är svårt att uppmuntra folk att komma hit som vanligt, säger Linnea Kjellberg, förste kurator på Norrlands nation.

Studentnationer i Uppsala brukar vara en självklar mötesplats för studenter vid terminsstart. Nya studenter brukar vallfärda till pubarna, gasquerna och klubbarna, och många engagerar sig i alltifrån körsång till restaurangverksamhet. Nu är allt annorlunda. Lokalerna står ofta tomma efter att nationerna fått ställa in och ställa om sin verksamhet.

– Verksamheten går på sparlåga. På sikt kommer det inte vara hållbart som det ser ut just nu. Har vi inte råd att gå runt ekonomiskt, kommer vi tillslut behöva stänga ner, säger Linnea Kjellberg, förste kurator och ordförande på Norrlands nation och fortsätter:

Coronaviruset i Uppsala

– Jag tror det skulle lämna ett väldigt stort hål i student-Uppsala och att en stor del av vår identitet skulle gå förlorad om nationerna försvann. Det är en 400 år gammal tradition.

Allvarligt läge

Gotlands nation befinner sig inte i en akut ekonomisk kris men har också upplevt att pandemin påverkat ekonomin. Nationen har tappat intäkter från uthyrningsverksamheten och gjort begränsningar i sin pubverksamhet.

– Det har varit mycket frågor och oro kring psykisk ohälsa bland studenter. Just nu jobbar vi med att ta fram strategier för att motverka det under våren, säger August Hermansson, förste kurator på Gotlands nation.

Clara Eklöf, ordförande för Kuratorskonventet, anser att den rådande situationen för nationerna är tuff.

– Jag skulle säga att läget för nationerna är allvarligt för att syftet med dem är att vara en studie- och social miljö, säger hon.

Se i klippet hur det ser ut på Norrlands nation inför terminsstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet