Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En... Tre? Fyra! – se lodjuren som våldgästar Mark Sumobays sommarställe i Skärplinge i videoklippet. Foto: Mark Sumobay/privat

Oväntade besöket mitt på tomten – fyra lokatter springer förbi

Uppdaterad
Publicerad

Mark Sumobays övervakningskamera är normalt till för att hålla obehöriga från tomten, men fyra oväntade besökare lyckades ändå ta sig in på egendomen – en familj lodjur.

– Vi har sett vad vi tror är mamman vandra runt på tomten i flera år, ungefär en gång i veckan ser vi henne. Men vi har aldrig sett några barn innan, säger Mark Sumobay.

Spanat på vildkatter genom åren

Mark har sitt sommarställe i Skärplinge i Tierps kommun och bor till vardags i Stockholm. Det är via övervakningskameran på tomten i Norduppland som de har spanat på vildkatten genom åren. De har aldrig sett den med egna ögon.

– Lokatten brukar vara där på nätterna, så vi vaknar upp till videor av den på morgonen, säger Mark Sumobay och fortsätter:

– Det är häftigt att få se små ungar, en ljusglimt med tanke på vad som händer i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.