Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 100 rektorer utbildas på kursgård – ”Vet inte hur de har tänkt” Foto: SVT/TT

Över 100 rektorer utbildas på kursgård – ”Vet inte hur de har tänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera rektorer är kritiska mot att Uppsala universitet samlar över 100 rektorer på en kursgård, vilket DN var först med att rapportera.

– Man visar inte ansvar, säger rektorn Jon Kristerson.

Träffen är en del av rektorsutbildningen och sträcker sig över två dagar med övernattning. Med anledning av den rådande smittspridningen av covid-19 anser somliga att det är olämpligt.

– Jag tycker att det är ett märkligt beslut. Man visar inte ansvar, säger rektorn Jon Kristerson, som stoppas från att delta av sin arbetsgivare Uppsala kommun.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer bör distansundervisning inte gälla som helhetsåtgärd på universitet och högskolor. Samtidigt uppmanar man till att undvika större folksamlingar – till exempel vid examinationer, i matsalen, samlingsrum och föreläsningssalar.

– Rekommendationen från regeringen att bedriva utbildningen på plats. Vi kommer vidta åtgärder för att det inte ska bli trängsel, säger Jonas Almqvist, ansvarig för rektorsprogrammet.

  • Erbjuda delvis distansundervisning, som deltidsåtgärd, för teoretiska moment där så är möjligt. Undervisning på delvis distans bör särskilt användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Om möjligt erbjuda deltagande på distans för obligatoriska moment, eller genomförande vid senare tillfälle för studerande och elever med symtom. Personer med sjukdomssymtom (även lindriga) bör inte närvara, det gäller både elever, studerande och personal.
  • Undvika större samlingar – det kan gälla exempelvis vid examinationer, i matsal, entréer, samlingsrum, föreläsningssalar, läsesalar och andra gemensamma utrymmen.
  • Möjliggöra att personer kan hålla avstånd genom att:
    • Säkerställa att lokalerna är tillräckligt stora.
    • Placera sittplatser med avstånd – möblera om eller på annat sätt skapa utrymme för att göra det möjligt att hålla avstånd, även vid in- och utpassager.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet