Över tusen tågstörningar på fem år – förseningar på hundratals timmar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har sträckan mellan Uppsala och Stockholm drabbats av över tusen tågstörningar, visar SVT:s genomgång. Statistik från Trafikverket visar att pendeln har varit försenad sammanlagt 218 timmar mellan 2017 och 2021.

– Det finns en frustration hos oss också, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverket.

Enligt siffrorna från Trafikverket handlar de vanligaste störningarna om fel i positioneringssystemet och spårväxlarna. Enligt Bengt Olsson kan det lösas genom bättre samarbete mellan Sveriges olika tågaktörer.

– Självklart har vi ett ansvar i detta, men vi måste ha en bra kommunikation mellan alla parter inom tågbranschen för att hantera problemen bättre, säger han.

”Kan alltid hända något”

Sträckan mellan Uppsala-Stockholm är en av Sveriges mest trafikerade. Försenade avgångar påverkar många pendlare som är beroende av tågen för att komma till arbetet.

– Kör man tvåhundratusen tåg på ett år är det alltid en risk att några påverkas av tågstopp. Har man mycket trafik är utmaningen alltid att det kommer hända något, ju fler tåg man kör desto mer slits anläggningarna, säger Bengt Olsson.

Se statistiken och kommentarer från Trafikverket i klippet ovan.

Vanligaste tågfelen (2017-2021)

Spårväxel: 251

Positioneringssystem: 235

Signalställverk: 174

Signal: 97

Plankorsning: 77

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.