Överfullt på Uppsala katthem: ”Läget är akut”. Foto: SVT/Stefan Larsson

Överfullt på Uppsala katthem: ”Vi jobbar oss svettiga”

Uppdaterad
Publicerad

På Uppsala katthem är det just nu ovanligt många katter. Nu har hemmet fått vidta flera åtgärder för att klara av situationen.

– Just nu är det fullbelagt på katthemmet och vi nyttjar våra akuthem till det yttersta, säger Elin Lindberg, från föreningen Samvetet som driver Uppsala katthem.

Katter i den stora visningshallen och i rum som normalt inte används för katter är några av de åtgärder som katthemmet har fått vidta. För omkring en månad sedan fångade hemmet in en koloni med 28 katter, vilket har bidragit till den akuta situationen.

– Läget är akut, vi har sällan haft så här många katter samtidigt. Det är också många år sedan vi hade så här många akuthem aktuella. Det som är ovanligt för i år är att vi har så många kattungar så här tidigt. Vi försöker locka många till våra besökspass för att adoptera ut i samma omfattning som det kommer in katter, säger Elin Lindberg.

Orsak: Ökat ansvar och okastrerade katter

Det som Elin Lindberg ser som orsak till situationen är ett ökat ansvar bland allmänheten och att det finns många okastrerade katter.

– Ser man en katt som är hemlös så kontaktar man oss. Sedan kan det också bero på att det går väldigt många hemlösa katter som dessutom inte är kastrerade. Det kan lätt bli många kattungar, säger hon.

För att inte få fler hemlösa katter uppmanar katthemmet till att kastrera mera.

– Det finns så många katter nu som inte har ett hem. Vi behöver inte bidra till fler hemlösa katter. Så tänk på att kastrera era katter, det är en av de viktigaste bitarna, säger Elin Lindberg.

Tuff situation – men man ska klara det

Elin Lindberg beskriver situationen på Uppsala katthem som tuff, men hon tror att man kommer klara av det. Där har alla volontärer en viktig roll.

– Det här är tufft. Uppsala katthem drivs av volontärer och de jobbar väldigt hårt. Jag ser dagligen hur volontärer eftersöks. Vi jobbar oss svettiga.

Vad är det som gör att ni ändå kommer klara det?

Engagemanget. Det finns många som brinner för katterna här, säger Elin Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.