Foto: Pontus Lundahl/TT

Salmonellautbrott bland katter: ”Vi har en teori”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga katter i Sverige drabbades av salmonella förra året. Den kraftiga ökningen fortsätter in i januari och Uppsala län är bland de värst drabbade områdena. Orsaken är inte fastställd – men småfåglar är bland de huvudmisstänkta.

Aldrig tidigare har så många fall av salmonella hos katter rapporterats in som förra året. Även början av 2019 har sett höga noteringar jämfört med tidigare år.

Av samtliga inrapporterade fall i Sverige under januari kom nästan en tredjedel från Uppsala län. Orsaken till uppgången är inte fastställd, men man misstänker att smittan kommer från småfåglar.

– Vi har en teori om att ökningen av antalet fall av salmonella hos katter hör samman med fågelpopulationen, säger Elina Lahti, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Det råder även oklarheter kring varför området mellan Stockholm och upp till norra Uppland är värst drabbat.

– Det kan ha med kattäthet att göra, eller fågelpopulationen. Men det kan även förklaras med att Ultuna är aktiva när det kommer till att ta prover på djur med misstänkt salmonella, säger Elina Lahti.

I januari drabbades rapporterades 45 fall av salmonella hos katter i Uppsala län. 2015 rapporterades endast 5 fall i hela Sverige. En katt som drabbas av salmonella kan klara sig med lindriga symptom såsom trötthet och minskad aptit. Men sjukdomen kan även leda till kräkningar, feber och diarré.

Antal fall av salmonella hos katter i Uppsala län och i riket

Uppsala län (hela Sverige inom parentes)

januari 2019: 45 rapporterade fall (165)

2018:107 (1 185)

2017: 11 (129)

2016: 73 (489)

2015: 5 (83)

2014: 5 (121)

Källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.