Katter som smittas av salmonella tillfrisknar oftast på egen hand. Foto: TT

Salmonella hos katter fortsätter att öka i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades rekordmånga katter av salmonella i landet, men det kan bli ännu fler i år. Hittills har fler fall konstaterats i Uppsala län än under samma period i fjol.

Fram till mitten av mars har 174 tester av salmonella hos katt varit positiva i Uppsala län. Det är en rejäl ökning jämfört med samma period i fjol då det var 112 fall.

År 2018 var ett rekordår för antalet fall av katter som smittats med salmonella då totalt 1 185 fall rapporterades in. Men den siffran ser ut att kunna bräckas med råge eftersom över 980 fall har bekräftats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittills i år. De allra flesta fallen har konstaterats i Mälardalen.

Kan smitta människor

Enligt SVA är småfåglar den troliga smittkällan. Enstaka hundar har också smittats. Salmonellan kan även föras över till människor. Efter att man har varit i kontakt med sjuka djur, kattlådor och fågelbord är det därför viktigt att tvätta händerna noga.

– Noggrann handhygien är viktigt, speciellt när man rensar kattlådan. Man kan också tänka på att hålla lite mer avstånd när man kelar och att tvätta händerna efteråt, säger Elina Lahti som är epidemiolog på SVA.

Tillfrisknar oftast själva

Katter tillfrisknar som regel på egen hand, men i vissa fall krävs veterinärvård. Vanliga symptom vid en kraftig infektion är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré. Riktigt sjuka katter kan dö.

– Om katten eller hunden uppvisar symptom på sjukdom ska man kontakta sin veterinär som får göra en klinisk bedömning, säger epidemiolog Elina Lahti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer