Parasiten Cryptosporidium har för första gången smittat från katt till människa Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Sällskapsdjur smittar sällan

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt nytt fall av smitta från katt till människa har nyligen upptäckts i Blekinge, men det är ovanligt att sällskapsdjur smittar människor.

Katten drabbades av parasitinfektionen kryptosporidios med vattniga diarréer. Senare blev även kattens ägare magsjuk med liknande symtom.

Dna-prover visade att ägaren bar på samma parasit som katten. Det är det första fallet där sådan smitta spårats från katt till människa, rapporterar lokala medier.

Symptomen vid kryptosporidios liknar symtomen vid salmonella, campylobakter och ehec, tarmsjukdomar som kan spridas från husdjur till människor.

– Men det är sällsynt. De i särklass vanligaste smittkällorna är livsmedel och vatten, säger Ann Lindberg, epidemiolog på Zoonoscenter vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Katter är värddjur för tarmparasiten toxoplasma som sprids med djurets avföring. Smittade har oftast inga märkbara symtom. Men toxoplasma är farligt för foster och människor med nedsatt immunförsvar. Gravida kvinnor uppmanas därför att undvika kattbajs.

Tuberkulos är annan så kallad zoonos som kan smitta mellan sällskapsdjur och människa.

– Men även det är ytterst ovanligt. Vid ett tuberkulosutbrott är risken större att människan smittar djuret, säger Ann Lindberg.

Fakta zoonoser

Zoonoser, sjukdomar som kan spridas från djur till människa:

  • Stelkramp: Går att vaccinera emot. En obehandlad infektion kan vara dödlig.
  • Papegojsjuka: Sprids av fåglar.
  • Ringorm: Hudinfektion orsakad av mikroskopiska svampar hos bland andra katter och marsvin.
  • Toxoplasmos: Parasit i katters tarmkanal. Farlig för foster och människor med svagt immunförsvar.
  • Campylobakter, ehec, salmonella och yersinia. Bakterier som ger upphov till besvärliga mag- och tarminfektioner.

Källa: Tidningen Apoteket 2/2005 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.