Överläggning i tingsrätten om fallet Bålstapappan

Uppdaterad
Publicerad

I dag återupptogs rättegången mot den 47-årige pappa som misstänks ha mördat sin dotter. Vid 11-tiden meddelade rätten att dom meddelas den 25:e januari och att pappan ska vara fortsatt häktad.

Under måndagsmorgonen återupptogs rättegången i fallet kring Bålstapappan. I förhandlingarna avhandlades den andra rättpsykiska undersökningen som gjorts av mannen, där socialstyrelsens rättsliga råd menar att han fortfarande har en allvarlig psykisk störning och alltså inte kan dömas till fängelse.

Åklagaren och mannens advokat höll sina slutpläderingar och större delen av förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

Knivmordet i Bålsta

Åklagaren Liselott Herschend menar att mannen haft uppsåt och att han därför ska dömas för mord, med påföljden rättspsykiatrisk vård.

– Man kan ha en allvarlig psykisk störning och ändå ha uppsåt att begå brott och jag menar att han förstod vad han gjorde den dagen när han hade ihjäl sin dotter, Liselott Herschend.

”Inte hans avsikt att döda”

Advokaten Thomas Martinsson framförde i sin plädering att hans klient, pappan, inte ska dömas för mord, eftersom han menar att han inte begått gärningen med uppsåt.

– Jag drar slutsatser av utredningen att han inte haft uppsåt att döda henne. Han utförde gärningar som ledde till att hon avled, men det var inte hans reella avsikt.

Bör han frikännas helt, eller kan ett annat brott vara aktuellt?

– Visst kan man tänka sig andra rättsliga figurer, men det är inte min uppgift att botanisera kring. Det jag tycker är betydelsefullt är att det blir en riktig juridisk bedömning kring det otroligt tragiska som inträffade.

Blir kvar i häkte

Advokaten yrkade också på att mannen skulle släppas ur häktet, men där beslutade rätten att han skulle vara kvar, något Thomas Martinsson inte väljer att recensera närmre.

– För att bedöma häktningsfrågan måste man nästan reda ut åtalspunkterna och vad man kommer fram till där. Det blev som det blev, sen får så får vi avvakta och se hur tingsrätten ser på det här när dom faller.

– Från mitt perspektiv har jag svårt att se att rätten inte ska komma fram till att han döms för de här gärningarna, säger Liselotte Herschend.

Rättegången avslutades i dag och domen kommer den 25 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet