Överläkare på Akademiska: Utan hjälm kan du dö

Uppdaterad
Publicerad

Mellan två och fem personer får allvarliga skallskador varje år i Uppsala län till följd av cykelolyckor.

– Har man riktig otur så kan det vara så att man inte klarar sig, säger överläkaren Anders Lewén vid nerokirurgen på Akademiska sjukhuset.

Man kan säga att det finns två typer av cyklister i Uppsala – de som använder cykelhjälm och de som inte gör det.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får man in cirka 100 fall varje år där personer har fått allvarliga skallskador – mellan två och fem procent av dessa har varit med om cykelolyckor.

”Dumt att inte använda cykelhjälm”

Lindrigare skador, som exempelvis hjärnskakningar, får Akademiska sjukhuset in flera gånger dagligen, men här rör det sig om flera typer av olyckor från hela länet. Trots att cykelolyckorna med allvarlig utgång är relativt få så uppmanar man samtliga cyklister att bära hjälm.

– Vi tycker att det är lite dumt för cykelhjälmen är ett enkelt sätt att skydda sig emot skallskador vid cykelolyckor. Men det kan vara en vanesak kanske att man inte bär hjälm, säger Anders Lewén, överläkare vid nerokirurgen på Akademiska sjukhuset.

Hur illa kan det gå om man ramlar av en cykel?

– Det är klart att om man har riktig otur så kan det vara så att man inte klarar sig. Vi har haft ett par dödsfall de tio senaste åren efter cykelolyckor. Men oftast så går det ändå ganska bra för patienterna.

Farligare för barn och unga

Dock ser Anders Lewén problematiskt på trenden hos unga och barn där många väljer att inte använda cykelhjälm. Han menar att fler föräldrar borde uppmana sina barn att bära hjälm av flera orsaker.

– Det kanske är lite tufft att inte använda hjälm men vi måste komma åt de här ungdomarna då deras hjärnor och skallar är extra känsliga. Får man en skallskada som ung så kan det bli väldigt dramatiskt.

Varför är det så?

– Barns hjärnor har större volym helt enkelt i förhållande till skallens volym. Så blir det en svullnad eller en blödning så kommer den ta större plats vilket kan skapa högt tryck i skallen som kan vara svårt att behandla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.