Foto: SVT/TT

Övning kritiseras för bristande information

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsövningen Aurora 17 kommer under september månad synas och höras på flera platser i länet. Men information om övningen har varit bristfällig, menar Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala.

I går inleddes den stora försvarsövningen Aurora 17 i bland annat Uppsala län. Men övningen får nu kritik av Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala (SIU), som anser att Försvarsmakten inte informerat tillräckligt om övningen.

– Vi har inte fått någon info om övningen. De vet att vi finns här, en organisation för invandrarföreningar här i Uppsala. En stor del av våra medlemmar har kommit från krigsdrabbade områden. De är väldigt oroliga, de har redan haft trauma av kriget och de vet ingenting, säger Amil Sarsour, ordförande i SIU.

LÄS MER: Så påverkar övningen länsborna

Amil Sarsour anser att försvarsövningen kan orsaka stor oro bland många av de invandrare och flyktingar som levt med krig och våld i sina hemländer.

– Tänk om man ser en pansarvagn eller soldater med full utrustning på gatan, vad tänker man på då? Vad kopplar man till? Man blir väldigt rädd om man plötsligt ser det på gatan.

”Vet inte vem att kontakta”

Amil Sarsour har inte fått någon information om Aurora 17, varken som privatperson eller i egenskap av ordförande för SIU. Han efterlyser mer upplysningar än de som gått ut i medier, för att kunna översätta informationen till fler språk och sprida den bland invandrarföreningarnas medlemmar.

LÄS MER: Tusentals soldater till Uppland

Vad kunde Försvarsmakten ha gjort bättre?

– De kunde ha skickat ut ett meddelande till det civila samhället i allmänhet. Sedan kunde de även ha skickat information till oss i SIU: ”det kommer ske den här dagen och tiden, var inte rädda. Om det händer något finns det ett telefonnummer ni kan kontakta oss på”. Om det händer något i dag vet jag inte vem jag ska ringa till.

Samarbete med Migrationsverket

Försvarsmakten har huvudansvaret för Aurora 17 och för att informera om övningen. Informationsmaterial om Aurora 17 finns på svenska och engelska och har skickats ut till de hushåll som ligger nära områden där övningen kommer att genomföras.

Rickard Wissman.

– Man kan säkert alltid göra mer. Under den här övningen har vi haft ett samarbete med Migrationsverket och pratat om hur man kan sprida information i deras kanaler. På samma sätt har vi samarbetat med länsstyrelserna och kommunerna och försökt använda olika kanaler. Sedan har vi kompletterat det med media, säger Rickard Wissman, kommunikationschef Aurora 17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet