• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På olika sidor om byggplatsen. Monica Lövgren (SD) vill begränsa byggandet kraftigt, medan Christer Johansson (V) vill hålla fast vid utbyggnadstakten i fyrspårsavtalet. Foto: SVT

Politisk dragkamp om byggandet i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Knivstas utbyggnad är en av de hetaste valfrågorna i Knivsta, trots att det finns ett avtal där kommunen har skrivit under att bygga 15 000 bostäder de närmaste 35 åren. Vänsterpartiet vill fullfölja planerna, som Sverigedemokraterna vill skrota.

– Jag har försökt hitta en annan lägenhet sedan 2017 så jag kan flytta ut från min mammas lägenhet, men det har inte gått – så jag vill gärna att det ska byggas mer här, säger Knivstabon Rihab Alradi.

Bostadsfrågan och Knivstas expansion framöver engagerar både boende i kommunen och politikerna. Alla partier har mycket att säga om hur utbygganden av Knivsta ska det ska gå till – trots att det finns en färdväg i det så kallade fyrspårsavtalet.

SD vill bromsa utvecklingen

Moderaterna i Knivsta håller en betydligt lägre profil i dag än när avtalet skrevs under, och att bygga på det sätt som det står i avtalet talas det inte lika högt om  i dag. Sverigedemokraterna var emot avtalet från början och vill i dag bara att kommunen ska växa med 100 bostäder om året. Vänsterpartiet vill att bristen på bostäder för ungdomar ska lösas och anser att Knivsta i avtalet med staten står för en hållbar utbyggnad.

Klippet: Hör vad Knivstaborna tycker om bostadsbyggandet – och de politiska ståndpunkterna om Knivstas expansion.

  • Knivsta kommun tecknade år 2017 ett avtal med staten om att bygga 15 000 bostäder fram till 2057.
  • I utbyte ska staten se till att det blir fyra järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala.
  • Alsike ska dessutom få en ny tågstation.
  • I ett första skede är planen att bygga 3 500 bostäder i västra Knivsta och Alsike fram till år 2035.

Källa: Knivsta kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Knivsta

Mer i ämnet