Mateja Kovacevic och Catarina Zarazua leder danseventet Hiphop Sundays. Foto: Uppsala Loves Hip Hop/SVT

Alla möts kring dansen på Hiphop Sundays

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad arrangeras dansevenemanget Hiphop Sundays där alla får en möjlighet att testa på att dansa hihop oberoende om man är nybörjare eller van dansare.

Sedan i slutet av juni har har projektledarna för Uppsala Loves Hip Hop, Catarina Zarazua och Mateja Kovacevic, haft öppna streetdansklasser för unga som äldre dansentusiaster.

– Det går från att vara träning till att bli en dansfest. Det är barn, äldre, familjer och ensamkommande som är med och dansar. Det är jätte härligt att vi kan mötas så, säger Mateja Kovacevic.

Danseventet är ett samarbete mellan Uppsala Loves Hip Hop, Uppsala kommun och studieförbundet Bilda där man vill få fler att upptäcka det roliga med just dans.

Musikgenre för de unika

Klasserna har hållit till både vid Stadsparken och Uppsala danscenter under sommaren, och ofta är fullt med danssugna personer som lockas med till tonerna av hiphop.

– I hiphop ska man vara unik och inte vara som någon annan. Vi har märkt att det är ett bra sätt att få folk att dansa, att de känner sig mer fria, säger Catarina Zarazua.

Kan bli ett fjärde år

Efter tre år har både Catarina Zarazua och Mateja Kovacevic märkt av att allt fler väljer att delta i deras dansklasser på söndagarna. Ibland har de varit upp till 50 personer som har varit med och dansat.

De hoppas på att få fortsätta även till nästa sommar.

– Vi hoppas verkligen på att få fortsätta tills nästa år då detta är ett samarbete med Uppsala kommun så vi hoppas på fler Hiphop Sundays, säger Mateja Kovacevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.