Visa alla (2)
Visa alla (2)

Pappan häktas för mord på dottern

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 12 på lördagen häktades pappan av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för knivmordet på sin nioåriga dotter i Bålsta. Mannen förnekar brott.

Uppsala tingsrätt häktade under lördagsförmiddagen pappan på sannolika skäl misstänkt för mord på sin nioåriga dotter, och på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel av flickans mamma, men också misshandel och försök till misshandel vid attacken.

Direkt efter händelsen så misstänktes mannen även för mordförsök av mamman.

– Det beror på att jag i går eftermiddag hade kontakt med rättsläkaren som gjort den rättsmedicinska undersökningen. Med bakgrund av hans medicinska bedömning så ändrade jag rubriceringen, från försök till mord till grov misshandel, säger Liselott Herschend, åklagare och förundersökningsledare.

Sökte psykiatrisk vård

Mannen, som är i 45-årsåldern, har efter dådet nekat till brott, och han gjorde det även under häktningsförhandlingarna.

– Tingsrätten tyckte att åklagarens bevisning räckte för en häktning, men min klient förnekar brottsmisstankarna och ville inte bli häktad, säger mannens försvarare Bengt-Göran Hugosson.

Mannen har fått psykiatrisk vård efter händelserna.

– Han sökte hjälp innan händelserna och han har fått vård efter frihetsberövandet, men i övrigt vill jag inte kommentera hur han mår, säger Bengt-Göran Hugosson.

Ytterligare två hotade med kniv

Under förhandlingen beslutade Uppsala tingsrätt att mannen ska genomföra en så kallad liten sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning.

Om förundersökningen leder fram till åtal så kan tingsrätten också komma att besluta om en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om mannen kan avtjäna ett eventuellt straff i fängelse eller om mannen i annat fall ska få rättspsyiatrisk vård.

Det var på torsdagseftermiddagen larmet om en misshandel kom in och polisen hittade flickan och hennes mamma knivskurna. Ytterligare två personer som befann sig i bostaden ska ha blivit hotade med kniv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet