Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hamam Abujheisheh och sonen Yassin är drabbade av Uppsala kommuns nya upphandling med taxibolag som inte kan leverera skolskjuts i det här fallet. Foto: SVT

Pappan: ”Vi står och väntar och det kommer ingen taxi”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Abujheisheh är en av många som drabbats av strulet som uppstått efter kommunens nya upphandling. Sedan sonen Yassin började skolan för över två veckor sedan har hans skolskjuts inte fungerat.
– Det är värdelöst, kommunen måste göra något nu, säger pappan Hamam Abujheisheh.

Sonen Yassins skolskjuts ska komma 7.40 på morgonen.

– De senaste veckorna har vi stått och väntat och sedan fått sms runt klockan åtta om att det är fordonsbrist, säger Hamam Abujheisheh.

Men han tillägger också att de bara har fått sms vid tre tillfällen. De andra gångerna har det varit knäpp tyst och ingen bil har kommit.

Kommunen: ”Olyckliga omständigheter”

Roger Lindström är områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen. Han menar att det är en rad olyckliga omständigheter som har gjort att situationen är som den är i dag.

– Jag beklagar verkligen situationen som har uppkommit. Det är självklart att man som behövande ska få den service som man har laglig rätt till.

Avtal med sju olika leverantörer

När Uppsala kommun i fjol skulle göra en ny upphandling var målet att upphandla flera olika behov eftersom man tidigare haft bekymmer med samordning. Upphandlingen avslutades i oktober, men blev överprövad av två parter i två instanser. Det ledde till att avtalet inte skrevs förrän i maj och verksamheten drog igång i samband med skolstarten. Sammanlagt har man nu avtal med sju olika leverantörer.

– Problemet är att en del leverantörer av olika anledningar haft svårt att uppfylla sina kvoter.

Färdtjänsten värst drabbad

Roger Lindström menar att färdtjänsten är värst drabbad eftersom man prioriterat daglig verksamhet och skolskjutsen. Men den prioriteringen är inget som Hamam Abujheisheh märkt av.

– På två veckor har vi fått en hämtning på morgonen och två hem på eftermiddagen. Övriga tillfällen har skolskjutsen uteblivit helt, säger han.

Kommunen arbetar nu med att omfördela kvoterna för att hitta en permanent lösning.

– Från och med nästa vecka räknar vi med att vara i ett normalläge igen, säger Roger Lindström.

Kommunen utreder nu också möjligheten att ersätta utlägg.

– Som en del av utredningen är vi tacksamma för att få in underlag, för att sen återkomma till de drabbade hur det ska hanteras, säger Roger Lindström i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

I klippet ovan kan du höra Hamam Abujheisheh berätta om hur de upplever problemen med skolskjuts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer