Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Bo och Ulla-Britt Lundberg vill peppa alla män att våga prata om de nedre regionerna, hör mer om varför i klippet. Foto: SVT

Bo drabbades av prostatacancer – vill att män vågar prata om det

Uppdaterad
Publicerad

Förra året behandlades Bo Lundberg för prostatacancer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han tycker att män behöver prata mer öppet om cancerformen.

– Män emellan har svårt att visa sig sårbara, säger han.

Trots att det dröjde nästan fyra månader mellan diagnos och strålbehandling är Bo Lundberg nöjd med vården. Nu är strålningen över men hormontabletterna han tar som en del i behandlingen gör att han kan bli nedstämd.

Även om det kan bli tungt har han framtidstro och hoppas att tumörerna som hittades i hans prostata inte ska komma tillbaka.

Pappan berättade aldrig

Han berättar om täta toalettbesök och om att samlivet påverkas när man har prostatacancer. Om det intima, som han tycker att män kan ha svårt att acceptera och ta upp – med varandra.

– Min far hade prostatacancer. Han sa aldrig till mig vad det var. Någon slags cancer, sa han, säger Bo Lundberg.

I klippet: Hör Bo och hustrun Ulla-Britt Lundberg om varför de vill peppa alla som drabbas att våga prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.