Sju nya stadsdelar – fördjupad översiktsplan klubbad i kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Att Uppsala ska växa i sydost är ingen ny idé menar socialdemokraten Erik Pelling. Han har majoriteten av politikerna på sin sida, men flera partier är starkt kritiska – däribland Sverigedemokraterna. På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att i stora drag godkänna styrets förslag till fördjupad översiktsplan.

Planerna på den stora utbyggnaden av sydöstra Uppsala är en naturlig utveckling av staden, menar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

– Här har kommunen planerat för fler och nya stadsdelar sedan 1969. Men vi har inte kunnat skrida till verket eftersom vi har saknat en järnvägsstation här och inte haft tillräcklig kapacitet på spåren, säger han.

Uppsalapaketet

Men i stadsplaneringen för området ingår en ny järnvägsstation söder om Bergsbrunna, som är tänkt att avlasta den nuvarande inne i stan.

”Satsa på landsbygden”

Flera partier är kritiska till den fördjupade översiktsplanen där 21 500 nya bostäder planeras att byggas i området. Ett av det mest kritiska partierna är Sverigedemokraterna som hellre vill se en utbyggnad på landsbygden.

– Uppsala är en landsbygdskommun, men det märks inte alls i planeringen, säger gruppledare Linnea Alm (SD).

Å efter en över fyra timmar lång debatt på måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Uppsala den fördjupade översiktsplanen för de sydöstra stadsdelarna inklusive Bergsbrunna. Det finns nu en grov plan för utbyggnaden av sju nya stadsdelar, en expansion som väntas pågå i cirka 30 år. Huvudförslaget klubbades med röstsiffrorna 45 för och 35 nej.

I videon ovan hör du fler av S och SD:s argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet