Så här kan de sydöstra stadsdelarna i Uppsala bli

Uppdaterad
Publicerad

I den nuvarande stadsplaneringen räknar kommunen med att bygga 21 500 nya bostäder i de sydöstra delarna av staden. I videon ovan får du se en skiss över planeringen i stora drag.

För att Uppsala kommun ska få medfinansiering av staten för fyrspårig järnväg till Stockholm ställer staten motkrav på att kommunen ska bygga 33 000 nya bostäder.

Det nuvarande styret vill att 21 500 av dem byggs i sydöstra Uppsala, där kommunen sedan slutet av 60-talet planerat för en expansion mellan Sävja och naturreservatet Norra Lunsen.

En förutsättning för utbyggnaden är en starkare kollektivtrafik, som i nuläget är tänkt att bli en spårväg. Den blir i så fall en länk mellan en ny järnvägsstation söder om Bergsbrunna, som sedan går via de södra stadsdelarna västerut och in till centrala stan.

När kommunfullmäktige samlas den 13 december ska man ta beslut om den fördjupade översiktsplanen för de sydöstra stadsdelarna – alltså ett styrdokument som anger de stora dragen och riktlinjerna för kommande planering.

I videon ovan får du en sammanfattning av hur kommunens idéer för området ser ut i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.