Foto: SVT

”Patientsäkerheten i gungning”

Uppdaterad
Publicerad

Tyngre arbetsbelastning och fler uppsägningar. Det tros bli konsekvensen av den nya arbetsordning som sjukhusledningen vill få till vid intensiven för för tidigt födda på Akademiska sjukhuset. Men vissa går nu så långt som att patientsäkerheten är hotad.

Vid neonatalavdelningen på Akademiska vårdas barn som fötts redan i vecka 22 eller senare. Det är svårt sjuka patienter och personalen har en redan ansträngd vardag. Istället för att arbeta efter principen en patient per sjuksköterska ligger man över maxbelastning på cirka fyra patienter per sjuksköterska. Nu vill dessutom sjukhusledning införa ett nytt schema från och med januari som innebär kortare återhämtning och fler pass för de sköterskorna.

Fortsatt bra vård

Men sjukhusledningen säger att patientsäkerheten kommer att gälla även fortsättningsvis.

– En underbemannad verksamhet, som det här är, är en utmaning mot patientsäkerheten. Därför är det så viktigt att vi gör korrekta medicinska prioriteringar hela tiden och det är något som min personal är väldigt van att hantera, säger verksamhetschefen Christophe Pedroletti.

Kan du garantera att familjer som kommer hit i fortsättnignen får den vård som de får idag?

– Det ska de få, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet