Förvaltningsrätten ogiltigförklarade placeringen av Andreas Göthes dotter. Foto: Läsarbild/TT

Placeringarna underkändes av rätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Uppsala kommun placerat deras barn på skolor långt från hemmet överklagade flera familjer kommunens beslut till förvaltningsrätten. Sex av dem fick rätt, men den rättsliga striden är inte över.

En av dem som överklagade beslutet till förvaltningsrätten var Andreas Göthe. Hans dotter Thea placerades på Stordammens skola, som ligger 1 700 meter från familjens hem. Detta trots att det finns två närmare skolor: Nåntunaskolan, 470 meter bort, och Uppsävjaskolan, 1044 meter från hemmet.

– Det är ett oerhört märkligt systemutfall. De som bor längst bort från Stordammen är de som har blivit placerade där, säger Andreas Göthe.

Syskonförturen i Uppsala

Relativ närhet

När flera barn konkurrerar om en plats på en skola använder sig kommunen av en princip om relativ närhet. Det innebär att det barn som har längsta relativa avstånd till en alternativ skola har rätt till platsen på den önskade skolan.

När kommunen jämför avståndet mellan den önskade skolan och den närmaste alternativa skolan tas ingen hänsyn till om eleven överhuvudtaget kan komma in på den alternativa skolan.

Läs mer: Så här fungerar principen

Pratade ihop sig

Efter att Andreas Göthe insett att fler familjer hade drabbats av samma sak tog han initiativ till ett gemensamt möte för att dra upp riktlinjerna. Därefter fick varje familj överklaga för sig.

– Vi ville få kommunen att inse att det finns ett fel här och att vi måste hantera det här. Vi ville visa var vi stod och markera att vi inte gillade hur utfallet blev, säger Andreas Göthe.

Kommunen överklagar

En tredjedel av de familjer som överklagade fick rätt av förvaltningsrätten, som upphävde kommunens beslut med motiveringen att: ”det inte kan anses klarlagt att de elever som beviljats plats i den ifrågavarande skolan varit beroende av att placeras där för att kunna gå i en skola nära hemmet”.

Uppsala kommun har överklagat de sex domarna. Enligt utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S), har kommunen fått motstridiga besked i olika rättsinstanser.

– Vi behöver få klarhet i hur vi som kommun ska agera utifrån den lagstiftning som finns. Vi har också en dom i kammarrätten som talar om att kommunen använder en modell som följer lagstiftningen, säger Caroline Hoffstedt (S).

Inget har förändrats

I och med att kommunen har överklagat förvaltningsrättens beslut har ingenting förändrats för de familjer vars skolplaceringar ogiltigförklarades.

Thea går fortfarande kvar på Stordammens skola och Andreas Göthe har inga planer på att försöka få henne omplacerad nu.

– Hon har rotat sig nu och trivs bra i klassen och med sina pedagoger. Nu är det hennes trygghet som gäller, säger han.

Vill ha ursäkt

För tillfället skjutsar Theas föräldrar henne till och från skolan med bil, eftersom hon inte kan gå dit själv. Om hon hade fått plats på Nåntunaskolan tror Andreas Göthe att hon hade kunnat gå hem själv.

– Kommunens antagningsalgoritm borde ses över. Det känns dåligt som vi har blivit behandlade och jag skulle vilja ha en ursäkt från kommunen.

Läs mer: Hoffstedt (S): ”Är en rättvis modell”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet