Vårdpersonal på väg in i en patientsal vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset. Foto: Pontus Stark

Planerad vård lär påverkas av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har problem med överbeläggningar, visar SVT:s statistik. Vilken effekt coronavirusets framfart har på vården återstår att se.

– Sjukvården är ansträngd redan som det är, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsklinken vid Akademiska sjukhuset.

7,2 vårdplatser av 100 var överbeläggningar under fjolåret i Region Uppsala. Det innebär att vårdplatserna inte uppfyllde kraven som ställs i form av till exempel utrustning och bemanning. Bara Region Skåne hade fler överbeläggningar, enligt SVT:s statistik.

Är Akademiska sjukhuset extra utsatt med tanke på coronavirusets framfart?

Coronaviruset i Uppsala

– Jag vet inte om man kan säga extra utsatt men det är klart att sjukvården är belastad redan från början, säger Fredrik Sund, som samtidigt tycker att sjukhuset har en god beredskap.

Kommer ni att kunna ta hand om alla som behöver hjälp?

– Som jag ser och bedömer det nu kommer vi kunna göra det. Konsekvenserna kan däremot bli besvärliga. Det kan bli tal om en annan slags sjukvård än vi är vana vid, säger Fredrik Sund.

På vilket sätt?

– När det gäller den planerade sjukvården kommer man nog att få göra inskränkningar. Det kommer att påverka både tillgänglighet och väntan på nödvändig behandling och operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet