Anna Rask-Andersen tycker att platsbristen på landets sjukhus måste lösas så fort som möjligt. Foto: SVT

Platsbrist på sjukhuset – en fara för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

För många patienter och för få platser. Det är ett problem som Akademiska sjukhuset i Uppsala brottas med – varje dag. Och platsbristen hotar patienternas säkerhet.

Situationen är likadan på många sjukhus i landet: Brist på personal gör att för få vårdplatser kan hållas öppna, och det blir trångt. Patienter blir placerade på ”fel” avdelning och undersökningar visar att det leder till ökade risker.

Akademiska har 900 vårdplatser, men de räcker inte till. I genomsnitt saknas omkring 40 platser varje dag.

#Sverigevården

Ohållbar situation

En läkare som arbetar på akutmottagningen och som vill vara anonym, menar att situationen är ohållbar.

– Det är värst för patienterna. I stället för att ligga på rätt avdelning kan de hamna var som helst där det finns ett ”hål”, säger han.

När någon läggs på en annan avdelning saknas ofta den rätta kompetensen.

– Läkarna måste gå rond över hela sjukhuset och patienten får vänta – då blir vårdtiderna också längre. Det blir ett ”moment 22” av alltihopa, säger läkaren.

Riskerar säkerheten

Anna Rask-Andersen är huvudskyddsombud för läkarna. Hon framhåller att platsbristen riskerar patienternas säkerhet.

– Att inte få rätt vård på grund av att man måste ligga på en annan anledning kan ge komplikationer, och då blir det ju dyrare också. Om patienten överlever, för det värsta som kan hända är ju att patienten avlider till följd av komplikationen, säger hon.

Det är bristen på personal som gör att sjuhuset inte kan ha fler vårdplatser öppna.

– Om man betalar sjuksköterskorna bättre och ger dem bättre arbetsvillkor så kanske det går att anställa fler, säger Anna Rask-Andersen.

Försöker matcha

Ledningen på Ackis jobbar intensivt med att försöka matcha vårdplatserna mot behoven. Det är också viktigt att patienterna inte blir kvar för länge.

– Vi har ju startat en utskrivningsavdelning och har redan märkt att det givit effekt, säger produktionschef Stefan Hjulström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet