• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT

Här är det störst risk att du blir skimmad

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen finns det flera tidpunkter, men också ställen, där risken för kortstöld eller skimming är större än vanligt.

Bortsett ifrån på internet finns det vissa platser och tidpunkter man som kortinnehavare kan vara uppmärksam på om man vill slippa att bli utsatt för kortbedrägeri eller skimming.

Enligt polisen råder den absolut största risken för att bli av med ett kort eller sina kortuppgifter under sena kvällar och helger. Detta ofta i anslutning till att folk dricker alkohol.

– Det ser vi i våra anmälningar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Människor i rörelse

Att exakt veta när och hur en tjuv slår till är svårt. Däremot finns det några enkla tips och saker att tänka på.

På platser där det är mycket folk i omlopp ökar risken för att drabbas av tjuvar. Platser som Resecentrum i Uppsala, där tiotusentals personer rör sig varje dygn, är ett exempel på ställen där man bör iaktta extra försiktighet med sina värdesaker.

Resecentrum har en häftig genomströmning av människor varje dygn. Foto: SVT

Köpcentrum

Också platser där handel ofta pågår, och där du tenderar att använda ditt kort oftare är riskfyllda. Köer kan vara ett ställe där tjuven slår till och försöker se din kod – alternativt skimma dig.

Exempel på stora handelsnav i Uppsala är Boländerna samt Gränbystaden.

Två exempel på handelsnav i Uppsala. Boländerna och Gränbystaden. Foto: SVT

Köbildning

Också på gågatan i Uppsala och vid Stora torget rör det sig mycket folk både dag- och kvällstid. En rad uttagsautomater finns också utplacerade i Uppsala centrum. Vi dessa, var uppmärksam på att de inte är manipulerade eller ser konstiga ut på något vis. Var uppmärksam på om någon verkar smygtitta över din axel när du tar ut pengar.

Mycket folk rör sig i centrum av Uppsala både kvälls- och dagtid. Foto: SVT

Bensinstationer

Enligt polisen råder finns det i länet flera obemannade bensinstationer. Inte sällan väljer bedragare att manipulera dessa. Polisen uppmanar folk till försiktighet.

– När det gäller den traditionella skimmingen ser vi mest anmälningar som rör just bensinstationerna, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.