Anders Ahlqvist, expert på it-brottslighet. Foto: SVT

Polis: Förövare vill synas

Uppdaterad
Publicerad

Tre män är anhållna misstänkta för att våldtagit en kvinna i Uppsala och samtidigt sänt ut material från händelsen på Facebook.

– Det finns en tendens att dokumentera allt grövre brott för att få uppmärksamhet, säger Anders Ahlqvist, expert på brott som begås på nätet.

Anders Ahlqvist på den Nationella operativa avdelningen (Noa) vid Polismyndigheten säger att det i dag finns en önskan bland brottslingar att visa upp sig på andra sätt än tidigare.

– I dag är det inte så lätt att få uppmärksamhet, så då gör man extraordinära grejor. Man häller tändvätska på sig själv, filmar sig med ett avsågat hagelgevär och en massa pengar efter ett rån eller vansinneskör på våra vägar, säger Ahlqvist.

Ju större konkurrens på nätet, desto grövre saker krävs för att slå igenom, anser han. Någon livefilmad misstänkt våldtäkt utlagd på Facebook har han dock inte hört talas om i Sverige förut.

Fördel för polisen – och nackdel

Åklagare Magnus Berggren utesluter inte att fler brottsrubriceringar kan bli aktuella. I ett fall som det aktuella skulle personer kunna ha gjort sig skyldiga till sexuellt ofredande genom att filma händelsen och grovt förtal genom att sprida den. Filmandet skulle också kunna ses som att filmaren stödjer förövaren eller förövarna av själva brottet och på vis kan dömas för medhjälp.

Att brott filmas är både en fördel och en nackdel för polisen. Förövare kan förstås identifieras.

– Vi har haft rånare som har åkt fast tack vare det. Men en nackdel med att bevis sprids i vida kretsar är att det skapar problem i rättsprocessen, för då kan man ifrågasätta hur mycket vittnen påverkas av det de ser och läser på nätet, säger Ahlqvist.

Filmen av den misstänkta våldtäkten i Uppsala är bortplockad från Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.