Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Polisen

Polischef i Uppsala försvarar namnpublicering av misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Nilsson, polisområdeschef i Uppsala, backar upp beslutet att i media publicera namn och bild på två personer som misstänks för skjutningen i Fullerö utanför Uppsala i januari. Trots att familj till en av de misstänkte är kritiska då pappan dödades bara timmar senare.

– Jag har full förståelse för att anhöriga till den skjutna har kritik, är förtvivlade och vill ha reda på vad som hänt – och om våra ageranden varit riktiga, säger han.

Anhöriga till den man som sköts till döds i Tullinge förra veckan har nu polisanmält åklagaren Moa Blomqvist som formellt beslutade om namn- och bildpublicering av mannens brottsmisstänkta son. Bara timmar efter publiceringen skedde mordet på hans far.

Polisanmälan har inkommit till den särskilda åklagarkammare som håller i utredningar när bland andra poliser och åklagare misstänks för brott. När en åklagare tilldelats ärendet ska denne besluta om det ska inledas en förundersökning eller inte.

– Om det finns en koppling mellan skjutningen och vår publicering vet vi inte i nuläget, säger Torbjörn Nilsson, polisområdeschef Uppsala.

Står bakom

Han vill i dag inte kommentera om publiceringen lett till att man fått avgörande tips kring de misstänkta som man ville ha tag på med allmänhetens hjälp.

Han står bakom beslutet att publicera, som fattades av hans medarbetare tillsammans med åklagaren.

Finns det någon självkritik hos polisen kring den här publiceringen?

– I nuläget har inte jag någon kritik utan det vill jag i så fall återkomma till när vi tittat närmare på hela skeendet, säger Torbjörn Nilsson.

Åklagare Moa Blomqvist vill inte ställa upp på någon intervju men skriver i ett sms till SVT ”Då jag nu är föremål för en polisutredning så kommer jag inte uttala mig i frågan utan låter utredningen ha sin gång”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.