Polischef sparkas – tog amfetamin på rejvfest på Dragon Gate

Uppdaterad
Publicerad

Den polischef som ertappades narkotikapåverkad på ett rejv på Dragon Gate i somras får sparken. Det har polisens personalansvarsnämnd beslutat.

Polischefen i Gävleborg var en av de ungefär 50 personer som kontrollerades av polis på revjet i början av juni förra året. Chefen testade positivt för amfetamin, men nekade till narkotikabrott och skyllde på att blodprovet gav utslag på grund av mediciner – eller att någon lagt amfetamin i ett dricksglas.

Efter en tid åtalades polischefen, både för att ha använt amfetamin och för att olovligen ha gjort slagningar i polisens register. Den fällande domen kom i december förra året, och chefen fälldes då för ringa narkotikabrott och fem fall av olaga dataintrång. Straffet blev dagsböter på totalt 36 400 kronor.

”Din anställning upphör”

Polisens personalansvarsnämnd yttrade sig redan innan domen och konstaterade att polischefen troligen skulle få sparken vid en fällande dom. Häromdagen kom beslutet:

”Personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten avskedar dig från din tillsvidareanställning vid Polismyndigheten. Din anställning upphör omedelbart när du får del av avskedandet.”

Polischefen har också umgåtts med en känd kriminell person, samma person som chefen gjort slagningar på i registret.

”Oacceptabelt”

Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborg, kommenterar beslutet.

– Med tanke på artbrottsligheten är det här förståeligt. Beslutet var väntat och att missbruka narkotika är inte förenligt med att vara polis, säger han.

Polischefen har varit kritisk att ingen reagerat på hens psykiska ohälsa.

Borde polisen inte ha uppmärksammat det?

– Vi har följt de åtgärder som vi har. Jag har uppfattar att vi har agerat utifrån våra riktlinjer säger Per Ågren.

Polischefen har möjlighet att överklaga beslutet om avsked inom två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.