Polisen om dödsolyckan: ”Var i videosamtal med bekanta”

Uppdaterad
Publicerad

Den mamma i 35-årsåldern som omkom i en isvaksolycka i Långsand i Älvkarleby kommun under onsdagseftermiddagen var ute på isen för att filma landskapet – i ett videotelefonsamtal med bekanta. Med sig hade hon sin 15-åriga son. Även han omkom i olyckan.

Den kvinna som omkom i isolyckan under onsdagseftermiddagen hade begett sig ut på isen för att filma. Det berättar nu polisen.

– Hon var i ett livesänt videosamtal med bekanta. Hon var fascinerad av snön, isen och landskapet och ville fånga det på bild, berättar Kjell-Åke Ederyd, kommunpolis i Älvkarleby/Tierp.

Svårtillgängligt område

Vid larmet drogs ett stort räddnings- och sökpådrag igång. Flera myndigheter – däribland Kustbevakningen, räddningstjänsten, vården och polisen – var närvarande och insatsen pågick i flera timmar.

Till en början försvårades insatsen av den otillgängliga olycksplatsen.

– Det var svårt att ta sig fram till området. Strax före stranden låg en kraftledningsgata, en oplogad sådan – så resurserna var tvungna att gå till fots sista biten, säger Lars Blom, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygledningscentralen.

Isen på platsen beskrivs som mycket skör och vattnet beskrivs som strömt.

”Ser allt hända”

De förolyckade är hemmahörande i Norduppland. Olyckan inträffade vid 16-tiden och med sig hade kvinnan sin 15-åriga son. Även han omkom i olyckan.

– Anhöriga befinner sig kvar på land och ser allt detta hända.

Olyckan inträffade 200-500 meter från land.

– Flera försöker komma till undsättning när de går genom isen, men de tar sig inte upp.

Förhör har hållits med vittnen och polisen rubricerar händelsen som en olycka.

Anhöriga är underrättade om dödsfallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolyckan i Långsand

Mer i ämnet