Polisen förbereder sig för olaglig covid-demonstration i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått underrättelserapporter om att det kan bli en covid-demonstration i Uppsala under lördagen. Samma dag planeras systemkritiska manifestationer runt om i hela världen.

– Vi har vaga uppgifter, men är beredda och har personer avsatta just för detta, säger Jonas Eronen vid polisen.

För två veckor sedan fylldes Medborgarplatsen i Stockholm med personer som protesterade mot coronarestriktioner – och på lördagen planeras nya demonstrationer i huvudstaden, Göteborg och Malmö. Kanske även Uppsala, har polisens underättelsetjänst fått uppgifter om.

– Vi har indikationer på det och därför planeras resurser utifrån att det kan ske, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

– Det har inte lämnats in någon ansökan.

Uppgifterna om en eventuell demonstration i Uppsala ska än så länge vaga.

– Vår uppgift är att lagen efterföljs och att man håller sig till ett begränsat antal om åtta personer. Vi ska skapa trygghet och om man inte följer lagen agerar vi, säger Jonas Eronen.

SVT har kartlagt rörelsen som uppmanar personer att bryta mot pandemilagen – läs om den här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet