Polisen upplöser demonstration mot coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer samlades i centrala Stockholm för att demonstrera mot svenska coronarestriktioner.

Hittills uppges 50 personer ha avlägsnats med stöd av covid-19-lagen. Samtidigt har sex poliser skadats, varav en fick föras till sjukhus.

En person är även skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen för att ha anordnat en icke tillståndsgiven sammankomst.

Demonstrationen hölls utan tillstånd och strax efter 14-tiden beslutade polisen att skingra sammankomsten. ”Deltagarantalet överstiger de åtta personer som är tillåtna vid allmänna sammankomster med stöd av pandemilagen”, skrev polisen på sin hemsida.

Enligt SVT:s reporter på plats samlades människorna väldigt fort. Folksamlingen har uppskattats till mellan 300 och 500 personer.

– Det var i princip folktomt klockan tio i två, sen dök de upp ganska fort. Det var väl egentligen det som folk uppmanades att göra: Dyk upp klockan två, för att försvåra polisens arbete, säger SVT:s reporter Kalle Jansson.

Blandade budskap bland demonstranter

Bland plakaten i folksamlingen stod det bland annat att demonstrationen är en aktion för frihet och sanning. Andra skyltar är kritiska till invandring och till Louis Pasteur, en fransk forskare som bland annat arbetade med att utveckla vaccin på 1800-talet.

Bakom demonstrationen låg en myndighetskritisk gruppering människor. Arrangören kan bland annat komma att göra sig skyldig till brott mot ordningslagen.

– Vi har haft kännedom om detta och var beredda för det här. Vi har försökt ha dialog med arrangören men har inte lyckats. Vi kommer att avlägsna dem. Vi kommer fortsätta oförtrutet med detta, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Demonstrant gripen och polis skadad

Vid 15-tiden började delar av folksamlingen röra på sig förbi Gamla stan och mot Kungsträdgården. Även barn sågs bland demonstranterna.

Efter flera försök till att forcera polisens kedja vid guldbron över till Gamla stan släpptes ett utglesat demonstrationståg fram. Ett antal personer har omhändertagits, enligt SVT:s reporter.

En person har gripits för blåljussabotage och en polis är lindrigt skadad, skriver polisen på sin hemsida.

– Det var lite irriterat vid Kungsbron där polisen spärrade av. Sedan lugnade folk ner sig och polisen valde att låta demonstranterna att gå vidare, säger SVT:s reporter Kalle Jansson.

Tåget når Kungsträdgården

Vid 16-tiden når demonstranterna fram till Kungsträdgården och samlas kring statyn av Karl den tolfte.

– Det är väl ungefär samma som vid Medborgarplatsen. Några arrangörer håller tal och pratar om hur illa de tycker om vaccin, säger SVT:s Kalle Jansson.

En stund senare uppmanar polisen återigen via megafon människor att lämna platsen.

– Det är en väldigt brokig skara människor. Allt från konspirationsteoretiker till människor som är kritiska till vaccin eller coronarestriktioner. Det är inte en homogen grupp, SVT:s reporter Daniel Furman.

Demonstrationen upplöst

Vid 16.37 anser polisen att den allmänna sammankomsten vara avslutad.

– Det är lugnt på platsen. Folk har börjat skingras, några har förts bort av polis. Det är ett stort antal poliser kvar här, säger SVT:s reporter Clarence Frenker.

– Vi har fortfarande patruller på stan, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hur många har gripits?

– Det håller de på att sammanfatta just nu.

Hur många har deltagit i demonstrationerna?

– Vi brukar i regel inte göra några uppskattningar av hur många som deltar i folksamlingar, det får arrangörerna göra.

Organisatör vill inte prata

SVT var i kontakt med demonstrationens organisatör, Filip Sjöström, strax efter att demonstranterna lämnade Medborgplatsen. Han vill inte medverka i en intervju.

– Nu är jag för upprymd för att kunna tänka på det, nu jag ska bara vila.

Du är inte där alltså?

– Nej, jag har avvikit.

Kan du prata imorgon, sa du?

– Inte imorgon, imorgon har jag vilodag. Men på måndag får du gärna ringa.

Enligt polisen avlägsnades totalt 50 personer med stöd av covid-19-lagen under dagen. Samtidigt skadades sex poliser, varav en fick föras till sjukhus.

En person är även skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för brott mot ordningslagen för att ha anordnat en icke tillståndsgiven sammankomst.

Ytterligare en har gripits misstänkt för blåljussabotage och en andra som misstänkt för för våldsamt upplopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.