Foto: Anders Wiklund

Polisen förbesiktigar studentekipage: ”Vill höja säkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon är det dags för många av Uppsala läns unga att studenten där en av höjdpunkterna kommer vara att åka studentflak. Men efter flera allvarliga olyckor under tidigare år har firandet dock blivit hårdare reglerat.

Den 5 juni är det utspring och flakåkande i Uppsala, men först måste ekipagen besiktigas av polisen. Något som kommer göras under onsdagsmorgonen vid IFU arena på Gränby.

– Vi kommer gå igenom fordonen och kontrollera så att det inte sticker ut något farligt föremål från flaket samt att fordonet har körförbud, säger Lisa Sannervik, presstalesman vid polisen i Uppsala.

Studenten i Uppsala län 2019

Egentligen är det förbjudet att åka på flak eller släp. Men det görs undantag för studentflak eller karnevalståg, förutsatt att vissa krav uppfylls såsom att flaket måste ha ett skyddsräcke som är minst 110 centimeter högt samt att föraren ska ha fyllt 21 år.

– Den här typen av transporter har orsakat ett flertal olyckor de senaste åren och därför bestämde man sig för att försöka se till så att säkerheten höjs ytterligare, säger Lisa Sannervik.

Flera olyckor

Under 2014 så inträffade flera allvarliga olyckor när firande ungdomar föll av studentflak och en ung man hamnade i koma efter att ha slagit bakhuvudet i en vägbro.

Två år senare avled en student i Visby efter att han fallit av ett släp och blivit överkörd. Som en reaktion på de händelserna är polisen och Transportstyrelsen nu tydliga med vilka regler som gäller.

Lisa Sannervik känner inte till om det ska ha inträffat någon allvarligare olycka i Uppsala län i samband med flakåkande.

Förutom själva förbesiktningen så polisen röra sig ute på stan under dagen för att göra ytterligare kontroller och även se till att banderoller som sitter på flaken inte är kränkande eller liknande.

Studentflak

Vid studentfirande och karnevaler hör det ofta till festligheterna att färdas i utsmyckade fordon av olika slag. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp. Men om kraven är uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter.

Detta gäller:

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Att tänka på:

  • Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
  • Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
  • Planera färdvägen noga med hänsyn till strömförande ledningar, broar, miljözoner etc.
  • Högsta hastigheten är 20 km i timmen.
  • En ”flakvärd”, som inte själv är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Det är viktigt att polisen känner till studentflaken och karnevalstågen, eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Det är också av största vikt att arrangemangen sker under ordnade och säkra former, så att ingen kommer till skada. Polisen ska därför i förväg meddelas om färdväg och tidpunkt. Samordna detta om flera fordon är inblandade.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2019

Mer i ämnet