Polisen i Zürich publicerade den första ”Tetris-bilden” och därmed gick startskottet för den virala trenden. I klippet ser du schweiziska Röda korsets ambulansutrustning bli Tetris-bygge. Foto: Kantonspolizei Zürich

Polisen i Zürich tog den första ”Tetris-bilden”

Uppdaterad
Publicerad

Fenomenet #tetrischallenge verkar ha startat hos Kantonpolisen i Zürich den 1 september i år, en månad innan utmaningen nådde Sjöräddningen i Uppsala.

– En spontan idé som spred sig, konstaterar Carmen Surber, presstalesperson.

En patrull som skulle åka ut för en trafikkontroll, packade ur hela bilen och lade upp sakerna på marken. Poliserna kom på att själva lägga sig intill och så tog de en bild med en drönare.

– Det var mest som en ingivelse, säger Carmen Surber vid Kantonpolisen i Zürich i en kommentar till SVT.

Bilden lades upp på Facebook med texten ”om du någonsin undrat vad som finns i en polisbil”.

Här antar polisen i Nederländerna de schweiziska kollegornas utmaning. Foto: Polititeam Weerjis, Nederländerna

Pressavdelningen spred idén

Bilden fick stor uppskattning bland följarna och polisens pressavdelning kom på idén att utmana andra på #tetrischallenge.

Efter det började fenomenet sprida sig över världen, bland annat till Sjöräddningssällskapet RS Uppsala, och många har hört av sig till Kantonpolisen och uppskattat deras initiativ.

Så här såg det ut när Röda korset i Mexico antog #tetrischallenge i slutet av september. Foto: Cruz Roja Mexicana/Röda korset Mexiko

I klippet ovan kan du se hur schweiziska Röda korsets ambulansutrustning bli Tetris-bygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.