Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polismästare Jale Poljarevius tror att de krypterade chattarna kan bli ett viktigt bidrag till att lösa fler brott. Mer om det här i klippet. Foto: SVT

Nya chattar har avkrypterats – fler kriminella ska åka fast i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polismästare Jale Poljarevius hoppas att polisens tillgång till avkrypterade chattar från en ny teletjänst kan leda till att fler kriminella i Region Mitt kan hamna bakom lås och bom.

Encrochat var den första krypterade tjänsten som polisen lyckades ta sig in och som lett till att många kriminella över hela världen – även Uppsalabor – har kunnat gripas och ställas inför rätta. Det eftersom chattarna använts till att planera brott.

Sedan kom Anom, som också avkrypterades, och gav polisen ytterligare bevis rörande den organiserade brottsligheten.

Nu väntas en tredje teletjänst, Sky ECC, ge ringar på vattnet för kriminella världen över tack vare ett internationellt samarbete. Det handlar för Region Mitts del – där Uppsalapolisen ingår – om mellan två och tre miljoner avkrypterade meddelanden. Något som UNT var först med att rapportera om.

I klippet berättar Jale Poljarevius om hur Uppsalas kriminella reagerat på den nya avkrypteringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer