Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder ur förundersökningen visar vapen, kontanter och narkotika som hittats hemma hos misstänkta personer. Foto: Polisen

Långa fängelsestraff i stora narkotikahärvan med 58 åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt dömer ut långa fängelsestraff i ett omfattande mål om bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grova vapenbrott. Huvudmannen döms till åtta år och tre månaders fängelse.

Det står klart efter drygt 40 förhandlingsdagar där totalt 58 personer stått åtalade. I domen, som är över 600 sidor lång, dömer tingsrätten flera gärningsmän till långa fängelsestraff. De längsta straffen som döms ut är på fängelse i 8 år och 3 månader, 7 år och 9 månader, 6 år och 9 månader, 5 år och 4 år.

– Tingsrätten konstaterar i domen att åklagaren i stora delar har styrkt sina påståenden, bland annat att det har funnits en organisation för narkotikahandel där den i målet huvudmisstänkte varit styrande, säger ansvarig domare Karin Eriksson i ett pressmeddelande.

Hjälp av Encrochat

Den omfattande utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan i en bostad i Uppsala där man påträffade narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Sprängladdningarna misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit av konversationer i krypteringstjänsten Encrochat.

Vid ytterligare beslag hittade polisen ännu mer narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel. Flera personer åtalades även för penningtvättsbrott och ett 30-tal personer har stått åtalade för att ha köpt narkotika.

En stor del av de inblandade misstänks ha använt nätdrogen kristall, som polisen menar är särskilt populärt i Uppsala. SVT har tidigare kartlagt de misstänkta personerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi har varit i kontakt med några av de inblandade – hör deras egna ord i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet