Poliserna Annika Svensson och Magnus Almerfors patrullerade under sista april. Foto: Pontus Stark/SVT

Polisen: Lugn valborgsnatt med lite fylleri

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en lugn valborgsnatt – både i Uppsala och ute i länet. Totalt omhändertogs ett 20-tal personer för fylleri.

– De bråk och misshandelsfall som varit har inte varit särskilt allvarliga, så totalt har det varit ungefär som en vanlig lönehleg, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Redan under gårdagen konstaterade polisen att sista april-firandet i Uppsala var ”overkligt lugnt”. En enda person omhändertogs för fylleri i Uppsala under dagen.

Sista april 2020

– Efter klockan 22 har 13 personer omhändertagits i Uppsala, någon enstaka av dem är minderårig, säger Daniel Wikdahl.

Inga större folksamlingar

Polisen har inte heller ingripit för att uppmana större folksamlingar att skinga sig.

På kvällen samlades många Uppsalabor vid Sten Sture-monumentet för att grilla. Polisen åkte dit, men vidtog inga åtgärder.

– Jag vet inte vad som sades, men enligt rapportern var det flera olika grupper som var där, säger Daniel Wikdahl.

Vid tvåtiden på natten ringdes en något udda anmälan in till Uppsalapolisen: Någon hade hängt en docka i människostorlek i ett träd i Ekoparken.

– Vi fick be räddningstjänsten om hjälp att ta ned den. Man kan fråga sig varför någon gör så. Anmälaren såg i alla fall att det var en docka, men någon annan hade ju kunnat tro att det var en människa, säger Wikdahl.

Även akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset vittnar om en stillsammare valborgsnatt än vanligt.

– Vi har haft totalt cirka 100 patienter, jämfört med 160 en vanlig valborgsmässoafton. En del fall av alkoholförgiftning har förekommit, men det har varit hanterbart, säger Viktor Ekström, avdelningschef för akutmottagningen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2020

Mer i ämnet