Foto: TT

Polisen medger fel vid visitation av kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten medger fel efter en kroppsvisitation av en kvinna i 60-årsåldern. Det efter att händelsen anmälts till Justitieombudsmannen (JO).

Händelsen inträffade när polisen bistod Länsstyrelsen i Uppsala län under en djurkontroll på en plats i länet. Vid kontrollen vägrade kvinnan i 60-årsålder att öppna vissa lokaler som polisen och länsstyrelsen ville ha tillgång till. Poliserna på plats valde då att kroppsvisitera kvinnan i sökandet efter nyckeln – en nyckel kvinnan hävdade att hon tappat bort.

Kvinnan anmälde

Kvinnan valde att anmäla händelsen till JO. I anmälan medger kvinnan att hon nekade polisen och djurskyddsinspektörerna tillträde till vissa lokaler – men kommenterar visitationen så här:

”Med två poliser på min rygg upphörde i princip andningen och jag fick dödsångest.”

”Detta är en flagrant överträdelse.”

”Tacksam om ni handlägger detta ärende skyndsamt, då det är av stor vikt att rättssäkerheten i Sverige upprätthålls.”

Vad lagen säger

I rättegångsbalken finns bestämmelser om kroppsvisitation. Dessa bestämmelser fastslår att en polis får utföra en kroppsvisitation i vissa fall: av säkerhetsskäl för att vapen eller andra farliga föremål ska kunna tas om hand, eller för att hans eller hennes identitet ska kunna fastställas. Polisen får också under vissa förutsättningar kroppsvisitera för att söka efter föremål som kan användas som hjälpmedel vid brott.

Dock gör myndigheten bedömningen att kroppsvisitationen som anmälts till JO inte faller under dessa kriterier och därmed strider mot rättegångsbalken.

Polisen medger fel

I en skrivelse som polismyndigheten valt att skicka in till JO skriver myndigheten:

”Av de ingripande polisernas uppgifter framgår att syftet med kroppsvisitationen var att leta efter nyckeln till XX:s bostadshus. Syftet var alltså inte att av säkerhetsskäl söka efter vapen eller andra farliga föremål, att fastställa XX:s identitet eller söka efter föremål som kunde användas som hjälpmedel vid brott. XX var inte heller skäligen misstänkt för något brott.”

”Polismyndigheten kan därför konstatera att kroppsvisitationen genomfördes utan att det fanns rättslig grund för den.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.