”Man skjuter mot folk som inte har något att göra” Foto: SVT/David Forsell

Poliserna vid skottlinjen

Uppdaterad
Publicerad

De möter blod, vapen, offer och gärningsmän. Poliserna i Uppsala har under det senaste året fått hantera skjutningar i allt större grad. Här är en polis i yttre tjänst, en kriminalteknikers och en utredares upplevelser av våldet.

Polisen i yttre tjänst

Det är en sen kväll den 19 september 2017 när Fritjof Vermum får larmet om en skjutning i stadsdelen Valsätra i Uppsala. När han kommer till platsen möts han av en skottskadad man, skjuten flera gånger, som ligger och förblöder till döds.

Kriminalteknikern

Nils Myhr har arbetat som kriminaltekniker i många år. Han märker hur våldet eskalerar, hur respekt för människoliv försvinner och hur människor skjuter utan att bry sig om vad de träffar. Han beskriver det som ett nytt Uppsala med en ny arbetsmiljö.

Utredaren

Det är svårt att få vittnen, offer och gärningsmän att prata i skjutningsfallen. En komplicerad situation för en utredare. Kenneth Ågren är sedan ett par månader tillbaka i Uppsala för att utreda de grövre brotten i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.