Foto: Utryckning Uppsala

Förundersökningar inledda efter bussolycka i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer polisen att förhöra både busschauffören och passagerare som befann sig på bussen som välte i ett dike i Enköping i tisdags.

– Vi ska utröna om det kan vara något med bussen som kan ha orsakat olyckan, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Två olika polisutredningar kopplade till bussolyckan har inletts.

Den ena gäller vållande till kroppsskada och den andra arbetsmiljöbrott.

– Under dagen kommer en teknisk undersökning av bussen att genomföras, bussen är bärgad och tagen i beslag av polisen, säger Lisa Sannervik.

Bussen kördes av Nobina, för UL, och det är Nobina som är ägare till fordonet och som är arbetsgivare till chauffören. Där har man under dagen startat en intern utredning kring vad som hände.

– Den interna utredningen har påbörjats, men jag tänker inte gå in på vad den handlar om, säger Gösta Wolter vid Nobinas pressjour.

”Får se om det är något vi bör se över”

På UL avvaktar man både Nobinas och polisens arbete.

– Vi gör inte särskilt mycket eftersom vi vare sig är fordonsägare eller arbetsgivare. Det är Nobina som har arbetsgivaransvar och tar hand om föraren, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

Känner ni er trygga med Nobina i dag?

– Vi har ingen anledning att känna någon osäkerhet kring hur Nobina sköter sitt uppdrag. När orsaken till olyckan väl är utredd så får vi se om det är någonting som vi tillsammans med Nobina bör se över och ändra på, säger Sture Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.