Hör förarens förklaring till varför han körde 88 kilometer i timmen på en 50-väg. Foto: Ellen Pan

Polisen ryter ifrån mot bilisternas trick: ”Stort problem”

Publicerad

I ett inlägg på Instagram sätter polisen i Enköping ned foten mot bilister som varnar varandra för hastighetskontroller. Det sker både på sociala medier och i form av att förare blinkar med helljuset.

– Du vet inte vem du varnar för, det kan vara en person som är påverkad av alkohol och kommer köra på ett barn, säger polisassistent Christoffer Ehrning.

När polisen inte har några planerade insatser på sitt schema så kan man passa på att ställa sig vid vägkanten med en lasermätare.

– En vanlig kommentar är ”varför tar ni inte våldtäktsmän och mördare istället?” Det är väldigt många som dör i trafiken helt i onödan. Det här är ett sätt för oss att påverka. Mördare och våldtäktsmän har vi andra poliser som jobbar med också.

Är det verkligen så farligt att varna varandra, det gör ju att folk drar ned på hastigheten?

– Det blir ungefär som en kamera, folk bromsar in inför kameran och sedan gasar man på igen. Det är hela tiden viktigt att kontrollera vilka fordon vi har i trafiken. Är man påverkad av berusningsmedel till exempel, de kommer fastna hos oss.

I klippet följer SVT Uppsala med på en hastighetskontroll – där flera förare fastnar och en blir av med körkortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.