Polisen Per Nylén tipsar om hur du som villaägare gör det svårare för inbrottstjuven i höstmörkret. Foto: Johannes Weckström /SVT

Polisen: Så slipper du objudna gäster i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Semestertider betyder också inbrottstider – tjuvarna passar på när du är bortrest. Men det finns några saker att tänka på inför semesterresan.

– Vi har ju ett jämnt flöde av bostadsinbrott över hela året, och under våren har vi faktiskt sett en minskning av bostadsinbrotten i de områden som har grannsamverkan, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Och just grannar kan visa sig vara oerhört värdefulla när det kommer till att undvika bostadsinbrott.

– Ökad vaksamhet är jättebra, så säg till dina grannar om du reser bort. Och ser man något avvikande så ska man inte tveka att ringa polisen, säger Lisa Sannervik.

Vad kan vara avvikande?

– Till exempel en bil som står parkerad där den normalt sett inte brukar stå eller personer som uppehåller sig i området och visar intresse för något hus.

Sök kontakt

Lisa Sannervik säger att en bra början om man ser några personer man inte känner igen kan vara att helt enkelt söka kontakt.

– Frågar man till exempel om man kan hjälpa dem med något så får man oftast en känsla för om personen har ärliga avsikter eller inte.

Som bostadsinnehavare finns det några saker att tänka på inför en semesterresa, som till exempel att på olika sätt få huset att se bebott ut.

I klippet ovan ger polisen Per Nylén fler tips på hur du slipper ovälkomna gäster under semestern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.