Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under natten mot måndag inträffade kraftiga explosioner i både Stockholm och Uppsala. Foto: SVT

Polisen utreder eventuellt samband mellan explosioner i Uppsala och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens explosioner vid nattklubben Birger Jarl i Uppsala och på Östermalm i Stockholm har polisen i de två regionerna inlett ett samarbete.

Polisen i Stockholm har inlett en särskild händelse efter den kraftiga explosionen på Östermalm vid 01-tiden natten till måndag. Man har också inlett ett samabete med polisregion Mitt efter explosionen vid nattklubben Birger Jarl i centrala Uppsala vid 03-tiden.

– Vi samverkar med region Mitt som också hade en sprängning inatt, vi samverkar med den nationella särskilda händelsen Rimfrost, och vi samverkar med Säkerhetspolisen, säger Erik Widstrand som är polisområdeschef i Stockholm city.

– Eftersom de här explosionerna sker samma dygn med ganska kort tid emellan och geografiskt nära så pratar vi naturligtvis med varandra för att se om vår utredning har med deras utredning att göra, om det finns ett samband, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid region Mitt.

Inte terrorbrott

Enligt polisen finns ingen koppling till terrorbrott, utan rubriceringen för de två explosionerna är allmänfarlig ödeläggelse.

– Vårt mål är att så snabbt som möjligt gripa gärningsmannen, gärningsmännen, gärningspersonen. Och vidta trygghetsskapande åtgärder, säger Erik Widstrand.

Polisen tittar även på tidigare händelser både i regionen och nationellt, samt arbetar med att hålla ett stort antal förhör. Man tittar även på om det finns eventuella övervakningskameror som kan vara till nytta i utredningsarbetet.

”Tar mindre hänsyn”

– Ett mönster vi har uppfattat är att gärningspersoner tar mindre och mindre hänsyn till att tredje person kan komma till skada. Och det skapar ju ytterligare en dimension av bekymmer för oss i och med att det är oerhört farligt.

Två andra bekymmer som Jonas Eronen identifierar är att bevisen sprängs bort, och att det är svårt att få de misstänkta att prata med polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer