Polisens tekniker på plats efter explosionen. Foto: TT

Explosion i Stockholm – boende har evakuerats

Uppdaterad
Publicerad

En explosion ägde rum på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm under natten till måndag. Flera polispatruller var på plats under natten och arbetet fortsätter för polisens bombtekniker under stora delar av dagen.

– Vi har inga uppgifter om att någon ska ha skadats just nu, sa Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Larmet kom in till polisen vid 01-tiden.

– Vi har flera enheter på plats. Vi inväntar tekniker och nationella bombskyddet, sa Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen tidigt till SVT Nyheter.

Området fortsatt avspärrat

Under förmiddagen var området fortfarande avspärrat och undersökningsarbetet fortskred.

– Både bombtekniker och krimtekniker är på plats och kommer att jobba där under stora delar av dagen, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

Hon är däremot förtegen om vilka uppgifter som polisen jobbar med.

– Det går vi inte ut med, men man sammanställer uppgifter som kommit in under natten och sedan är det ju förstås den tekniska undersökningen som fortgår, där vi ska ta reda på vad det är som smällt och var.

– Vad gäller skadeläget är det ingen skadad, i alla fall inte någon som kommit till vår kännedom.

Ett 40-tal personer evakuerade

Alla boende i den trappuppgång där explosionen skett och boende i intilliggande portar har evakuerats. Enligt socialtjänsten i Östermalm handlar det om 16 lägenheter med totalt 42 boende.

– Stockholms stad har öppnat upp Gärdesskolan som ligger i närheten, dit kan folk som evakuerats ta sig och det finns även stöd för de som behöver det, sa Mats Eriksson under tidiga måndagsmorgonen.

Evakueringen gäller tills vidare, men bedömningen är att det inte råder någon rasrisk i byggnaderna förutom i entréerna. Även risken för ytterligare en explosion anses vara låg.

Stora materiella skador

Vittnen som SVT Nyheter pratade med på plats berättade om krossade rutor och glassplitter på trottoaren. Explosionen fick även andra byggnader i närheten att skaka.

– Enligt ett vittne som jag pratat med ska det vara ett stort hål rätt in i en fastighet och flera bilar på gatan ska ha blivit utblåsta, säger SVT:s reporter Johan Pisoni som befann sig på platsen strax efter explosionen.

Bild från ett närliggande lägenhetshus där flera glasrutor krossats av explosionen. Foto: Daniel Johansson/SVT

En knapp vecka innan detonationen på Gyllenstiensgatan brann en bil på samma plats. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Placerad utanför entrén

På tisdagen hade polisen lokaliserat var sprängladdningen var placerad.

– Detonationen har varit på utsidan vid entrén, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.